Verduurzamen van VvE’s: “Het kan even duren voordat de neuzen dezelfde kant op staan”

14 oktober 2022
14 oktober 2022

Woonscan – interview Mirjam Boterhoek, Projectleider VvE en Verhuur

Van het geven van een energiebesparingsadvies tot aan het verzorgen van een aantrekkelijk financieringsadvies, Woonscan is van alle markten thuis. Een sprekend voorbeeld hiervan is een verduurzamingstraject dat samen met een VvE uit Zwolle en Woningstichting SWZ, onlangs is afgerond. Mirjam Boterhoek, projectleider VvE en Verhuur bij Woonscan, vertelt over het verloop.

“In totaal gaat het hier om zes particuliere appartementen en twaalf huurappartementen van Woningstichting SWZ. In dit traject organiseerde en zat ik vergaderingen voor vanuit Woonscan,” zo stelt Mirjam. “Het was mijn taak om de betrokkenen te overtuigen van de noodzaak voor verduurzaming. Zeker in deze dure tijden. Uitdagingen, die waren er zeker. Denk alleen maar aan de combinatie van een woningstichting met particuliere eigenaren in één VvE. Enerzijds loopt Woningstichting SWZ ertegenaan dat zij geen volledig zeggenschap hebben in de VvE omdat ze afhankelijk zijn van de particuliere eigenaren. Anderzijds hebben de eigenaren vaak het gevoel dat de Woningstichting, gezien hun meerderheidsbelang, het voor het zeggen heeft in de VvE. Dit is echter niet het geval. In dit specifieke geval gaat de VvE een aantrekkelijke lening aan met het Nationale Warmtefonds. De particuliere eigenaren zijn hierbij doorslaggevend in de besluitvorming”.

Winterjas

Mirjam vervolgt: “Kijk, de bewoner helemaal bovenin, onder het dak in de hoek, heeft meer profijt van isolatie dan iemand die ergens middenin woont. Het pand krijgt, zoals we dat wel noemen, een winterjas aangetrokken,” vertelt Mirjam. “De hele schil van het pand wordt geïsoleerd, waaronder dak, plafonds, vloeren en muren. Daarnaast worden er koudebruggen weggenomen, wordt er isolatieglas geplaatst en komen er zonnepanelen op het dak. Deze panelen leveren rechtstreeks aan de appartementen, ongeveer vier stuks per huishouden. Het Nationaal Warmtefonds, de financier, wilde dat tweederde van de particuliere eigenaren akkoord zouden gaan met het verduurzamingspakket en dat is gelukt.”

Ontdekkingstocht

Mirjam: “Als vereniging is het belangrijk dat je weet wat je besluit als het gaat om verduurzaming. Het is echt maatwerk. Het is bovendien belangrijk dat de VvE een keuze maakt over wat efficiënt is en wat men financieel kan dragen. Daarom ga je met elkaar op zoek naar een oplossing die voor iedereen werkt. En ja, dan kan het soms best even duren voordat de neuzen dezelfde kant op staan. Maar goed, dat is nu eenmaal onderdeel van het proces. Het was een intensief traject, maar uiteindelijk is iedereen blij met de uitkomst.”

Woonscan heeft inmiddels ruime ervaring in het verduurzamen van VvE’s met zowel huur- als koopappartementen.

Wilt u meer weten? Stuur dan een mail t.a.v. Mirjam Boterhoek naar vve@woonscan.nl 

AB9V3202