Monumentale panden energiezuiniger

13 juni 2019
13 juni 2019

“Ook monumentale panden kunnen energiezuiniger worden”

 

Duurzaamheid voor monumenten een onbegonnen zaak? Niet volgens Wieger Jan de Vries, Manager Veiligheid en Energieadvies bij Woonscan. Met goed puzzelwerk in het voortraject kunnen er ook voor deze mooie panden, mooie energiezuinige oplossingen worden bedacht.

“Bij Woonscan verrichten wij op dit moment veel werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid voor grotere, oude gebouwen. Zo werken we momenteel in Amsterdam voor het zogenoemde Telegraafgebouw, een pand uit 1929 met een monumentenstatus. Vroeger was hier de drukkerij van dagblad De Telegraaf gehuisvest. Bij ons werd de vraag neergelegd hoe we het gebouw dusdanig konden verduurzamen dat het in de toekomst in aanmerking komt voor de status van Energielabel A. Zeg maar, de Eredivisie onder de Energielabels. Op dit moment heeft het pand Energielabel G. Je begrijpt, een grote uitdaging. Isolatie is eigenlijk zo goed als niet aanwezig en daarbij komt ook nog eens dat alles binnen het pand verouderd is. Toch hebben we mooie verbeteringen in kaart kunnen brengen.”

Winst door warmteopwekking

“Normaal gesproken kijk je dan als eerst naar een manier om gevelisolatie te realiseren, maar de mogelijkheden voor het Telegraafgebouw zijn daarbij wat beperkter. Vanwege de monumentenstatus natuurlijk, maar ook vanwege een slechte bereikbaarheid van de gevels, mede door de aanwezigheid van dubbele vloeren.  Door een pakket van energiebesparende maatregelen te engineeren is ook een energielabel A voor dit Rijksmonument haalbaar. Dit advies is ook gebruikt voor subsidieaanvragen. Het ging hierbij om een bedrag van enkele honderdduizenden euro’s. Wanneer we gebeld worden voor een dergelijke aanvraag voor energieadvies heeft een opdrachtgever vaak wel voor ogen wat hij ongeveer wil. Die wens onderzoeken we en daar maken we een berekening voor. Maar in de meeste gevallen bieden wij ook nog een alternatief scenario aan met een paar aanpassingen. Zeg maar, het oorspronkelijke plan met een paar toevoegingen, dat ervoor zorgt dat de doelstelling behaald kan worden. Zo kan een opdrachtgever meerdere opties tegen elkaar afwegen. Die luxpositie om te kunnen kiezen tussen scenario’s kan investeringtechnisch heel interessant zijn.”

Woonscan levert innovatieve dienstverlening op het gebied van onroerend goed. U kunt bij ons terecht voor allround expertise op het gebied van Vastgoedmanagement, Energieadvies, VvE Beheer en Legionellabeheer. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zijn u graag van dienst. www.woonscan.nl