Duurzaamheid ook op de agenda bij kerken en schoolgebouwen

8 juli 2019
8 juli 2019

Duurzaamheid ook op de agenda bij kerken en schoolgebouwen

 

Nederland staat vol met prachtige gebouwen die al jaren in gebruik zijn. De partijen die hier eigenaar van zijn, zitten soms met de handen in het haar over maatregelingen met betrekking tot duurzaamheid voor hun vastgoed. Bij Woonscan buigt Martijn Huizenga (Manager Vastgoed) zich graag over deze vraagstukken.

“Vandaag nog werd ik gebeld door een kerkgenootschap uit Assen. Daar gaan we nu voor aan de slag. In dit geval gaat het om diverse kerken en bijbehorende gebouwen. Van allerlei signatuur, een aantal heeft zelfs een monumentenstatus. Dan kan het soms lastig zijn om in te schatten wat er allemaal mogelijk is. Een investering is pas nuttig als deze ook logisch is. Toch? De komende tijd gaan we na wat voor deze partij logisch is. Het kan zijn dat het toegevoegde waarde heeft om te gaan verduurzamen met energieverbeteringen. Maar het kan ook een optie zijn dat we de kerkgebouwen juist aantrekkelijk maken voor multifunctioneel gebruik. Het is aan ons om hier een goed beargumenteerd plan voor te verzinnen.”

Mooi totaalpakket

Schoolgebouwen vormen ook een interessant vraagstuk. Het is logisch dat vastgoedbeheer daar in het verleden niet hoog op de agenda heeft gestaan. Voor het aanwezige personeel en bestuur draait alles natuurlijk om onderwijs. Het gebouw waarin dat plaatsvindt en het onderhoud daarvan speelt een ondergeschikte rol. Tegelijkertijd zijn daar natuurlijk ook gemeentes bij betrokken. Zij zijn, mede ingegeven door hun opgave vanuit het Rijk, zeker geïnteresseerd in verduurzaming. Voor deze specifieke projecten hebben we de samenwerking gezocht met ABC Nova, een partij die helemaal thuis is in het onderwijs. Ze kunnen onderzoeken wat er nodig is met betrekking tot nieuwe ontwikkelingen in lesgeven of voor de samenstelling van klassen. Ze nemen ook de demografische ontwikkelingen in de wijk waar de school staat onder de loep. Met die informatie kunnen wij als Woonscan vervolgens de vertaalslag maken naar vastgoed. Samen kunnen we dan een mooi totaalpakket aanbieden. Dus een lange termijn huisvestingsplan voor scholen inclusief vak gerelateerde ontwikkelingen. In de toekomst wil ik dit soort samenwerkingen meer ontplooien. Daarmee kunnen wij onze dienstverlening nog beter maken.”

Eigenwijze realisten

“Bij Woonscan zijn we eigenwijs, maar ook realistisch. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook op thema’s als planmatig onderhoud. Wij zijn gewoon erg realistisch ingesteld en kunnen ons advies goed onderbouwen. Ik denk dat onze realistische kijk op onderhoud en verduurzaming ook onze kracht is. Een opdrachtgever kan op ons bouwen.”

Woonscan levert innovatieve dienstverlening op het gebied van onroerend goed. U kunt bij ons terecht voor allround expertise op het gebied van Vastgoedmanagement, Energieadvies, VvE Beheer en Legionellabeheer. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zijn u graag van dienst.

www.woonscan.nl