“Resultaatgericht legionellabeheer en advies vraagt óók om een menselijke maat”

15 juli 2020
15 juli 2020

Wieger Jan de Vries is binnen Woonscan werkzaam als Manager Veiligheid & Energieadvies. Daarmee is hij onder meer verantwoordelijk voor de dienstverlening op het gebied van Legionellapreventie. Zo op het oog een service waar vooral technische expertise om de hoek komt kijken. Niets is echter minder waar, volgens Wieger Jan de Vries.

 “Op het gebied van legionellabeheer werken we veel voor zorginstellingen. Dat vraagt om een specifieke aanpak, met name in de communicatie. Koninklijke Visio – een expertisecentrum voor blinden en slechtzienden – is daar een goed voorbeeld van. Daar verzorgen wij als Woonscan sinds jaar en dag het legionellabeheer. In totaal gaat het daarbij om zo’n 80 locaties, van Friesland tot aan Zuid-Holland. Wij nemen zowel het advies als het beheer op het gebied van legionellapreventie voor onze rekening. Daar komen onder meer uitvoerende werkzaamheden bij kijken, zoals het spoelen en temperaturen van tappunten. Hierdoor komen we wekelijks bij Koninklijke Visio locaties over de vloer voor controles. Eigenlijk worden onze medewerkers daardoor ook voor een klein heel stukje onderdeel van hun bedrijfsvoering. Wij vinden het daarom belangrijk dat onze medewerkers ook oog hebben voor sociaal contact met de werknemers en cliënten van Koninklijke Viso. Eigenlijk vinden wij dat zelfs nog belangrijker dan technische kennis. Juist, omdat je er vaak aanwezig bent, wil je geen onrustige factor zijn. Zeker niet als het een zorgomgeving betreft. We merken aan de reacties bij Koninklijke Visio dat deze houding gewaardeerd wordt. Het klinkt misschien gek, maar voor een functie als Inspecteur Veiligheid zien wij goede sociale vaardigheden dan ook altijd als een vereiste. Onze ervaring leert dat juist de menselijke maat in veel gevallen zoveel verschil kan maken.”

Constante vinger aan de pols

“Naast uitvoerende werkzaamheden leveren we ook advies. Dit kan gaan om lange termijnplannen, maar zeker ook om de interpretatie van metingen die afwijken van de standaard. Dan kun je denken aan temperaturen die niet op orde zijn of problemen met de installatie. Het landelijk beeld is dat legionellaoverschrijdingen in 20% procent van alle gecontroleerde tappunten voorkomt. Dat kan door verschillende oorzaken komen, zoals stilstaand water of te hoge omgevingstemperaturen. Constante alertheid is dus echt van belang. Voor Koninklijke Visio zijn we al twaalf jaar actief. We kennen de praktijksituatie bij alle locaties van haver tot gort. Dat is een van de pluspunten van een lange samenwerking. Maandelijks rapporteren wij hoe de werkzaamheden ervoor staan en wat eventueel de knelpunten zijn. Dat geeft de organisatie altijd een juist beeld van de stand van zaken. Voor Koninklijke Visio zijn we daarmee een betrouwbare partner waar ze altijd een beroep op kunnen doen. De rust en structuur die dat voor zo’n grote organisatie met zich meebrengt, is in mijn ogen erg waardevol. Ik ben blij dat wij dit met Woonscan kunnen bieden. ”

Woonscan levert innovatieve dienstverlening op het gebied van onroerend goed. U kunt bij ons terecht voor allround expertise op het gebied van Vastgoedmanagement, Energieadvies, VvE Beheer en Legionellabeheer. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zijn u graag van dienst.

www.woonscan.nl