Ook voor VvE’s is Woonscan een duurzame partner

26 november 2020
26 november 2020

Binnen Woonscan vormt de dienst VvE Beheer op het eerste oog een buitenbeentje tussen Vastgoedmanagement, Legionellabeheer en Energielabels en -advies. Maar volgens Directeur Paul Smilde profiteren hun opdrachtgevers op het gebied van VvE Beheer volop van de kruisbestuiving tussen de expertises.

“Momenteel hebben we zo’n 120 VvE’s in beheer. Bij Woonscan werken we voor het overgrote deel met woningcorporaties en zorginstellingen als opdrachtgevers. VvE Beheer is de enige dienst waarbij we veel met particuliere eigenaren van doen hebben. Dat brengt toch ook weer een hele eigen belevingswereld met zich mee. Dat vraagt vaak ook om een andere benadering. Eigenlijk is zo’n VvE een minicorporatie. Als mensen een appartement kopen, kopen zij geen gebouw of een deel van een gebouw. Je koopt het recht om een deel van het gebouw te mogen gebruiken. Een appartementsrecht, dat koop je. Het gebouw zelf is van de vereniging van eigenaren. Die zorgt voor het onderhoud aan het gebouw waarvoor ze servicekosten heffen. Vaak kloppen deze VvE’s in eerste instantie bij ons aan voor de diensten financieel en administratief beheer. Het opstellen van een Meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) doen ze dan zelf.”

Uitbreiding van diensten 

“Soms komt het voor dat VvE’s na een aantal jaren in de knel komen op het gebied van onderhoud en investeringen. Als het geen dagelijkse kost is dan zijn bepaalde zaken op het gebied van vastgoed vaak gewoon lastig in te schatten. Hoeveel kost een investering met betrekking tot isolatie nou echt? Na hoeveel jaar moeten kozijnen vervangen worden? En hoe zit het de hele opgave met betrekking tot verduurzaming? Zomaar wat vragen waar een hele wereld achter schuilgaat. Voor de leden van een VvE valt dat niet altijd te overzien. Bovendien, de trends en technische ontwikkelingen volgen elkaar in razendsnel tempo op in ons werkveld. Het is voor niet-professionals een onmogelijke zaak om dat allemaal op de voet te volgen. Vaak zien wij dan ook dat VvE’s, die ons in eerste instantie inschakelen voor financieel en administratief beheer, te zijner tijd ook bij ons aankloppen voor onderhoudskwesties en het opstellen van een MJOB.”

Een duurzaam dak boven je hoofd

“Momenteel ben ik met een aantal partijen aan het uitpuzzelen hoe we VvE’s wat meer warm kunnen laten lopen voor plannen met betrekking tot verduurzaming. Waar woningcorporaties, zorginstellingen, bedrijven en particulieren al volop bezig zijn met dit thema, blijven VvE’s wat achter. Dat is ook niet onlogisch, want het beslissingstraject ligt bij deze groepen versnipperd over verschillende eigenaren. Ik vind het leuk om er om na te denken hoe we deze groep toch kunnen activeren. En dan zitten we soms ineens met zo’n VvE te praten over een miljoeneninvestering voor de komende jaren. Uiteindelijk gaat het namelijk allemaal over hetzelfde. Het gaat allemaal over mensen. En het gaat over een heel primair onderwerp, namelijk een dak boven je hoofd.” 

Woonscan levert innovatieve dienstverlening op het gebied van onroerend goed. U kunt bij ons terecht voor allround expertise op het gebied van Vastgoedmanagement, Energieadvies, VvE Beheer en Legionellabeheer.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zijn u graag van dienst. 

www.woonscan.nl